Daniel Waluszewski
På plats i Sundsvall – 400 år i Sveriges vackraste stad

År 2021 fyller den stad som Gustav II Adolf grundade 1621 på den öppna vallen som tillhörde byn Sund 400 år. Under en sådan lång tidsperiod har naturligtvis mycket hänt, men när historien om Sundsvall skrivs präglas den ofta av träpatronernas storhetstid och Sveriges största brand. Det är naturligtvis spännande händelser som förtjänar att berättas, men Sundsvall är betydligt mer än så.

På plats i Sundsvall – 400 år i Sveriges vackraste stad visar vägen till 250 händelser som har inträffat i Sundsvall. Vissa av dem har varit avgörande för stadens utveckling, några har påverkat omvärlden, men andra har inte fått någon betydelse alls.

Visste du till exempel att Elvira Madigan gjorde sin sista föreställning i Sundsvall, att Muhammad Ali boxats i Sporthallen och att en bombliga på 1980-talet sprängde ett hål i utkikstornet på Norra berget?

Med hjälp av kartorna kan du själv hitta och besöka de omtalade platserna, om det så handlar om arkitektoniska mästerverk eller en adress där något intressant en gång utspelade sig.

Vad hände egentligen när en ubåt siktades i Sundsvallsbukten och varför blev diamantfebern på Alnö så kortvarig? Läs och förundras över allt som har hänt i staden eller sätt boken i handen på besökaren inför stadspromenaden. Den lättsamma guideboken På plats i Sundsvall – 400 år i Sveriges vackraste stad passar lika bra för turisten som för Sundsvallsbon.

Författare: Daniel Waluszewski
Omslag och bilder: Matilda Serholt
Tryck:
Antal sidor:
Typ: Mjukband
ISBN: 978-91-980585-3-6