Att leva med en blick över axeln

Läs den verklighetsbaserade romanen om koncentrationslägerfången som kom till Rengsjö och blev misstänkt för att vara kommunistisk spion!

Beställ boken här för 184 kr inklusive frakt!

Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningslägret Berga och hamnar därefter i Sunnerstaholm utanför Bollnäs. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj. Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar.

Med tiden flyttar han till Sundsvall där han får jobb på SCA:s forskningslaboratorium. Hans utåtriktade sätt och många kontakter med Östeuropa gör att Säkerhetspolisen får upp ögonen för honom och inleder en övervakning som pågår i flera decennier. De dråpliga inslagen avlöser varandra och mystiken tätnar när Czeslaw under en tjänsteresa till Malmö hänger av sin övervakare.

En stor mänsklig berättelse – Hela Hälsingland
Stenarna måste vändas på – Gefle Dagblad

Med en blick över axeln baserar sig på akter från Säpo och myndighetsarkiv och skildrar ett liv som präglas av avskyvärda minnen, förtvivlan över släktingarnas öde, misstro från omgivningen och en sällan sinande livsglädje. Daniel Waluszewski är från Sundsvall och sonson till Czeslaw. Med en blick över axeln nominerades till Norrlands litteraturpris 2013 och var hans debutroman.

Beställ boken här!

Författare: Daniel Waluszewski
Omslag: Mia Henriksson
Redaktör: Göran Fagerström
Tryck: Scandinavian Book
Antal sidor: 336
Typ: Mjukband
ISBN: 978-91-980585-0-5
Utkom i oktober 2012